Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Κεφαλόβρυσο: Πάει για λουκέτο η Μεταλλουργική;

Πολλά και σοβαρά ερωτήματα για την τύχη της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Κεφαλοβρύσου, προκαλεί η τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, και αφορά στην δυνατότητα μετάταξης του προσωπικού.
Ήδη όσοι έχουν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της τροπολογίας μιλούν ως το πρώτο βήμα για να μπει λουκέτο στο εργοστάσιο, το οποίο τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα...

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο Νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα μετάταξης του προσωπικού της Μεταλλουργικής σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αν φύγουν οι υπάλληλοι, σταματά η λειτουργία της Βιομηχανίας και το «λουκέτο» θα είναι το επόμενο βήμα.

Σοβαρό το πλήγμα

Το πλήγμα απ’ το κλείσιμο της Μεταλλουργικής θα είναι μεγάλο όχι μόνο για το Κεφαλόβρυσο όπου έχει τις εγκαταστάσεις της αλλά και για ολόκληρη την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου που μαραζώνει οικονομικά. 
Εξάλλου, η Μεταλλουργική αποτελεί τη μοναδική βιομηχανική μονάδα αυτού του είδους και την τελευταία που λειτουργεί στην παραμεθόριο με εργαζόμενους ντόπιους, οι οποίοι παραμένουν έτσι στον τόπο τους. 
Με άλλα λόγια, επιτελεί κι εθνικό έργο σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η τροπολογία
Η τροπολογία που κατέθεσε χθες η συμπατριώτισσά μας Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει τη δυνατότητα να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε Δήμους και Περιφέρειες και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών των οργανισμών οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης, στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ) και φυσικά στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής μαζί με το Νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Προφανώς η κατάθεσή της την τελευταία στιγμή υποκρύπτει σκοπιμότητα…

Μέσα σε δύο μήνες

Σύμφωνα με την τροπολογία της Όλγας Γεροβασίλη, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης να υποβάλλουν αίτηση μετάταξης σε υφιστάμενες κενές θέσεις ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, σε συνιστάμενες θέσεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες στους φορείς αυτούς με αντίστοιχη κατάργηση της οργανικής τους θέσης. 
Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των μετατάξεων θα συνυπολογιστεί στις νέες προσλήψεις του 2017, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Liberal.gr». 

Μεγάλα προβλήματα

Τα προβλήματα τόσο στη Μεταλλουργική Κεφαλοβρύσου όσο και στις υπόλοιπες εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στην τροπολογία περί μετάταξης υπαλλήλων τους έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα αυτές να βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού και να απειλούνται με «λουκέτο», παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν παραγωγικές, υπό κρατικό έλεγχο. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατασχεθεί και οι λογαριασμοί τους. 

Μακρά ιστορία

Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ιδρύθηκε το 1979, δηλαδή πριν από 37 χρόνια. Το 1983 μεταβιβάστηκε στο δημόσιο ως θυγατρική τότε της «Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων Α.Ε.», με παραγωγή κυρίως εξοπλιστικών προϊόντων. Μετά τη διάσπαση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ» το 2014, είναι θυγατρική εταιρία των «Ελληνικών Συστημάτων Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων ΑΒΕΕ».
Η Μεταλλουργική παράγει κάλυκες, κυρίως για τον ελληνικό στρατό και κέρματα του ευρώ. Η τελευταία παραγγελία ήταν για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δεν απορροφήθηκε ενώ το υπόλοιπο δεν έχει πληρωθεί ακόμη. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων η μονάδα έφτασε σήμερα να στερείται φορολογικής ενημερότητας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.