Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει την Αλβανική Κυβέρνηση...


Φίλοι Πανηπειρωτικής Συνομσπονδίας Ελλάδος
3 Νοεμβρίου 2016

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει την Αλβανική Κυβέρνηση για σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και τη προκλητική δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την Ακρόπολη 

Δελτίο Τύπου 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει την Αλβανική Κυβέρνηση για σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, την εκδίωξη των Ελλήνων από τα σπίτια τους στη Χειμάρρα και τη προκλητική δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι «Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη στους Αλβανούς», ναρκοθετώντας παράλληλα την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία του Ελληνικού και Αλβανικού λαού. 

Οι αλβανικές προκλήσεις διαδέχονται μία την άλλη μετά την εκδίωξη των Ελλήνων από τα σπίτια τους στη Χειμάρρα και η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα. 

Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη. Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, όλα ελληνικής καταγωγής. 

Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. 


Οι σχετικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καλεί επιπλέον, την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις νόμιμες και διεθνείς ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθούν, τα συμφέροντα της Ελληνικής μειονότητας, η τήρηση του διεθνούς δικαίου, οι διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι ο Ελληνικός λαός, δεν ανέχεται τις διώξεις που υφίσταται οι ομοεθνείς μας, που κατοικούν στην Αλβανία και αν η Αλβανική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και νόμους, να προβεί στη λήψη μέτρων που θα δηλώνουν τη βούληση της Ελλάδος στη στήριξη των συμφερόντων των ομοεθνών μας που θίγονται βάναυσα, από την πολιτική της Αλβανικής κυβέρνησης. 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

***

Νέες προκλήσεις από Ράμα για τη Χειμάρρα

Και …πρόσκληση για την Ελλάδα για να λύσουμε τα προβλήματα περιμένει τώρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντυ Ράμα, ο οποίος με πιο κόσμιο τρόπο επανήλθε πλήρως στους γνωστούς ισχυρισμούς για την Ακρόπολη και τον αλβανικό πληθυσμό της Αθήνας, αμφισβήτησε τους γηγενείς Έλληνες της Χειμάρρας επιτέθηκε στον αρχηγό του μειονοτικού  κόμματος ΚΕΑΔ. Για να λάβει μια ακόμη πληρωμένη απάντηση, ότι λειτουργεί ως μακρύ χέρι του  ..Ερντογάν.

Η συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής εξελίχθη σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΚΕΑΔ, που εκπροσωπεί και την ΟΜΟΝΟΙΑ Βαγγέλη  Ντουλε και του αλβανού πρωθυπουργού Εντυ Ράμα που με νέα προκλητική ανάρτηση του στο Facebook είχε προαναγγέλλει ότι θα δώσει απαντήσεις  στην Αθήνα.

«Αύριο στη βουλή θα δώσω απαντήσεις για όσα έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες από τους παλιούς και αγαπημένους μας γείτονες, με τους οποίους πρέπει και θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Και για να είναι εξαιρετικές  πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε ανοιχτοί ειλικρινείς και ισότιμοι ο ένας προς τον άλλον! Διότι η εποχή που ο πλούσιος γείτονας έδειχνε τα χωράφια στον φτωχό έχουν τελειώσει μεταξύ μας» ανέφερε η ανάρτηση του κ. Ράμα.

Στην Βουλή ο Β. Ντουλες εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση εναντίον του αλβανού πρωθυπουργού υπονοώντας ότι λειτουργεί ως υποχείριο της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας εξυπηρετεί λάθος συμφέροντα καθώς η διαδικασία κατεδάφισης στοχοποιεί συγκεκριμένα κτίρια, που έχουν επιλεγεί  με ρεβανσιστικό τρόπο.

Κατηγόρησε τον Ε. Ράμα ότι ενώ αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η προστασία των αλβανών πολιτών οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και φυσικά στην Ελλάδα, με την στάση του και τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα του θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε εχθρό, ενώ στην χώρα ζουν 750.000 αλβανοί πολίτες.

Ο Ράμα απάντησε ότι η διαμάχη για την Χειμάρρα δεν οδηγεί πουθενά καθώς το κυβερνητικό σχέδιο δεν προβλέπει  παρά την κατεδάφιση 18 κτιρίων που είναι κυρίως πλυντήρια αυτοκίνητων,κιόσκια, ερείπια ενώ μόνο 6 από αυτά θα απαλλοτριωθούν

«Αυτοί οι άνθρωποι που μπλέκουν στα πόδια μας δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να μπλοκάρεις μια ολόκληρη χώρα για 6 κτίσματα  με τους δημοσιογράφους και τα σαιτ  που υπηρετούν έναν αναχρονιστικό λαϊκιστικό εθνικισμό εναντίον της Αλβανίας «χωρίς να κάνουν καν μνεία  στο γεγονός ότι η Αλβανία έχει προσφέρει τόσο πολλά στην διάρκεια της ιστορίας της στην μεγάλη χώρα που λέγεται Ελλάδα».

Ο Ραμα εμφανίστηκε και πάλι ειρωνικός λέγοντας ότι ήταν χωρίς νόημα η αντίδραση των Έλλήνων πολιτικών στην ανάρτηση του για την Ακρόπολη καθώς οι Έλληνες ήταν πολύ τυχεροί που ο  Gjergj Dushani Γιώργος Δουσμανης) βρέθηκε εκεί να προστατεύσει το μνημείο από τους βομβαρδισμούς των Ενετών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να βοηθήσει τις σχέσεις μας και όχι να τις δυσκολέψει ..

Για μια ακόμη φορά ήταν προσβλητικός όταν δήλωσε ότι την δεκαετία του 90 οι «έλληνες καλωσόρισαν εκατοντάδες και χιλιάδες αλβανούς. Αλλά όμως ήταν οι Αλβανοί που πρόσφεραν φαγητό στους Έλληνες στην διάρκεια του Ελληνοϊταλικού  πόλεμου»!!!

Για μια ακόμη φορά απέρριψε την ελληνικότητα της Χείμαρρος  και υποστήριξε ότι τα κτίρια που τελούν υπό κατεδάφιση  ανήκουν σε πολίτες που προβάλλονται ως Έλληνες, αλλά είναι αλβανοί  που πάντοτε ζούσαν στην γη τους αλλά αργότερα υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στην  Ελλάδα.

Και ο κ. Ράμα δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί σε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ελλάδα, ώστε να «αφήσουμε πίσω τις ιστορικές  διαφορές ..».

Ο Ράμα κατηγόρησε τον Ντουλε ότι ο όλος θόρυβος προκλήθηκε τεχνητά από τον ίδιο για να ενισχύσει το  κόμμα του το οποίο όπως είπε  "λιώνει όπως το αλάτι στο νερό" και τον οδηγεί σε κινήσεις  που ζημιώνουν τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι η Χειμάρρα είναι αλβανική πόλη και η Ιστορία πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς και πρόσθεσε: « Η Αλβανία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις αλλά απαιτεί υψηλότερο επίπεδο φιλικών σχέσεων. Στην ιστορία βρίσκουμε πιο πολλά να μας ένωναν παρά να μας χωρίζουν. Τα παρελθόν να μην γίνει εμπόδιο για σχεδία συνεργασίας του μέλλοντος»

Ο αλβανός πρωθυπουργούς ζήτησε την κατάργηση του Βασιλικού  Διατάγματος 2636/1940 περί εμπολέμου και έσπευσε να εξηγήσει τι εννοεί ως Τσάμικο Ζήτημα: «Η άρση του Εμπολέμου δεν είναι άχρηστη κίνηση . Παράγει αποτελέσματα για πολίτες. Όταν λέμε Τσάμηδες είναι θέμα της Αλβανίας και των Αλβανών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα  ,το δικαίωμα διεκδίκησης περιουσιών  είναι όλα αυτά που αποκαλούμε Τσάμικο Ζήτημα. Ζητάμε αυτό και μόνο…»

Αναφέρθηκε στην παράνομη δόμηση που είχε καταστρέψει την εικόνα της Χειμάρρας και στα σχέδια ανάπλασης σε πολλές πόλεις.

Και στην τροπολογία υπήρξαν αντιδράσεις, όπως και στην Αυλώνα, αλλά δεν υπήρξε παρέμβαση ξένου κράτους ούτε έγινε θέμα σε ΜΜΕ άλλης χώρας κάτι που έγινε στην Χειμάρρα.

Διερωτήθηκε για ποιο λόγο παρεξηγήθηκαν στην Αθήνα επειδή αναφέρθηκε  στην «αλβανική προσωπικότητα Γκιοργκι Ντουσμανη που έσωσε την Ακρόπολη και ότι στην Αθήνα εκείνη την εποχή μιλούσαν κυρίως αλβανικά . "Αυτά τα λένε οι ιστορικοί. Και είναι γα μένα μόνο ένα μάθημα ιστορίας."

Δεν με νοιάζει όταν λένε ότι στην Χειμάρρα μιλάνε ελληνικά. Αυτό δεν την κάνει ελληνική πόλη.» Και αμφισβητώντας πλήρως την ελληνικότητα της Χειμάρρας δήλωσε ότι  ποτέ κανένα Διεθνές δικαστήριο, καμιά Συνέλευση  δεν αναγνώρισε    ως ελληνική την Χειμάρρα

Ο Ράμα χρησιμοποιεί την εθνικιστική ρητορική για να  αποκρύψει όσα συμβαίνουν στην Χειμάρρα. Ο κ. Ράμα βρήκε  τον επόμενο εχθρό και μετέφερε το «μήνυμα» από τον «Baba» εννοώντας τον Ερντογάν, κατήγγειλε δημοσίως ο Β.Ντουλες χωρίς να πάρει φυσικά απάντηση..




***

Ο Καμπούρογλου διαψεύδει τον ανιστόρητο Εντι Ράμα για τον βομβαρδισμό της Αθήνας

Ανιστόρητος παντελώς, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα άναψε φωτιές, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατεδάφιση σπιτιών της ομογένειας στη Χιμάρα, αρνούμενος με τις δηλώσεις του πως εκεί υπάρχει ελληνική μειονότητα. Και οι μεν πολιτικές δηλώσεις απαντώνται από πολιτικούς, αλλά οι περί τον Γεώργιο Δούσμανη δηλώσεις του μπορούν να απαντηθούν με έναν έγκυρο συγγραφέα της εποχής εκείνης, τον Δημήτριο Καμπούρογλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου ο Δούσμανης ενήργησε ως προύχοντας των Αθηνών, όχι μόνος, αλλά με άλλους προεστούς και εκ μέρους του λαού της πόλης.

Στον Γ’ τόμο της «Ιστορίας των Αθηνών» ο ιστοριοδίφης ακαδημαϊκός αναφέρεται ονομαστικά στον Γεώργιο Δούσμανη, για τον οποίο ο Εντι Ράμα λέει πως ήταν ο Αλβανός αρχιεπίσκοπος της Αθήνας, που «το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά».

Ο Καμπούρογλου δεν αμφισβητεί την αλβανική καταγωγή του Γεωργίου Δούσμανη, δεν αναφέρει τίποτα πάντως για τη θέση του ως Αλβανού αρχιεπισκόπου. Άραγε είχε όντως η Αθήνα τότε Αλβανό αρχιεπίσκοπο; Μπορεί. Καλό θα ήταν βέβαια να παραθέσει τα τεκμήρια ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η πρώτη επαφή με τον Μοροζίνι γίνεται το 1686 διά του καπουτσίνου πατρός Μιχαήλ Αγγελου Dambira που τον είχαν αποστείλει οι Αθηναίοι με αίτημα να εξασφαλιστούν από τις ζημιές του στρατού πληρώνοντας ορισμένο φόρο (να μην γίνουν δηλαδή πολεμικές επιχειρήσεις). Του απαντήθηκε ότι ο Μοροζίνι επρόκειτο να κατακτήσει την  Αθήνα «δια πυρός και σιδήρου» και αν ήθελαν ειρήνη, θα έπρεπε να πληρώσουν «40.000 ρεάλια κατ΄ έτος, διαρκούντος του πολέμου» (σελ. 236).

Ο ταγματάρχης Φραγκίσκος Μουάτσος σε κείμενό του σημειώνει πως μετά την πτώση του Ναυπλίου στα χέρια των Βενετών, οι Αθηναίοι «επλήρωνον  10.000 ρεάλια κατ’ έτος δια τας δαπάνας».

Στις 16 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με τον Καμπούρογλου, βρίσκουμε σύμφωνα με βιβλίο του Locatelli «πρεσβείαν των Αθηναίων, επικεφαλής έχουσαν τον Μητροπολίτην Ιάκωβον, αποτελουμένην δ’ εκ των προκρίτων Αθηναίων Σταματίου Γάσπαρη, Μιχαήλ Δημάκη, Γεωργίου Δούσμανη, και του ξένου Ιακώβου Demestre, μεταβαίνουσα παρά τω Μοροζίνη και καταβάλλουσαν, κατόπιν γενομένης αιτήσεως, 9 χιλιαδ. ρεάλια ως ετήσιον φόρον, ίνα μη ενοχληθώσι».
«Εν τω διπλώματι ευγενείας, τω παραχωρηθέντι υπό του Μοροζίνι τω Γεωργίω Δούσμανη φέρεται: ‘ο Γ. Δούσμανης υπήρξεν εις των προεστώτων (των Αθηνών) ελθών εξ ονόματος αυτών, όπως συμφωνηθή και αποφασισθή ο φόρος εις 9 χιλιάδας ρεάλια κατ’ έτος’».Τον Σεπτέμβριο του 1687, ο Μοροζίνι πλέει στον Πειραιά και οι Τούρκοι της Αθήνας «έσπευσαν και κλείστηκαν εις την Ακρόπολιν και  το Ωδείον (σ.σ. Ηρώδου του Αττικού)». Και τότε, σύμφωνα πάντοτε με τον Καμπούρογλου, «νέα πρεσβεία των Αθηναίων μετέβη την επιούσαν του κατάπλου του στόλου παρά τω Μοροζίνη και προσέφερε την υποταγήν της πόλεως προς αυτόν και προς την  Βενετίαν. Μέλη της πρεσβείας φέρονται τα γνωστά πρόσωπα, προστεθέντων και άλλων προκρίτων». (σελ 238).
Δυστυχώς, κανείς δεν ζήτησε τίποτα για τα μνημεία του Ιερού Βράχου, με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί ο Παρθενώνας που είχε μετατραπεί από τους Τούρκους σε πυριδιταποθήκη, όταν ένα βλήμα έπεσε στο εσωτερικό.

Αυτά λέει η Ιστορία. Τα υπόλοιπα, είναι αισχρή προπαγάνδα.

Αντιγόνη Καρατάσου

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/89921/epikairotita/2016/o-kampouroglou-diapseudei-ton-anistorito-enti-rama-gia-ton-bombardismo-tis-athinas.html


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.