Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Βησσανιώτικες αληθινές ιστορίες...


Ο Νικόλας Δούμας, από την Πυρσόγιαννη Κονίτσης, εργάστηκε πολλά χρόνια στη Βήσσανη ήταν ένας από τους καλύτερους μαστόρους και έχτισε πολλά σπίτια ο γιός του Φάνης είχε περάσει στη Γυμναστική Ακαδημία και αφού τελείωσε διορίστηκε καθηγητής στο Ημιγυμνάσιο και αργότερα στην Αστική Σχολή της Βήσσανης. 

Όταν ήταν φοιτητής ο πατέρας του τού έστελνε χρήματα όταν είχε δουλειά. Κάποτε καθυστέρησε να στείλει, αναγκάστηκε ο γιός του να κάνει τηλεγράφημα έγραφε: "Αποστείλατε ανυπερθέτως χρήματα". Τότε είπε στον προϊστάμενο του ταχυδρομείου "κατάλαβα ότι θέλει χρήματα ώστε τα θέλει και γρήγορα το κερατόπαιδο..." είπε ο πατέρας του.

****

Πολλοί Βησσανιώτες είχαν εγκατασταθεί στην Αίγυπτο και είχαν δημιουργήσει εκεί οι περισσότεροι από αυτούς δικές τους επιχειρήσεις. Ένας απ’ αυτούς, αρτοποιός στο επάγγελμα, απεφάσισε νά ’ρθει στο χωριό. Αφού έφτασε στα Γιάννενα, έστειλε τηλεγράφημά στη γυναίκα του με σκοπό να στείλει ένα ζώο στη διακλάδωση να τον πάρει, γιατί τότε δεν υπήρχε συγκοινωνία. Το τηλεγράφημα έγραφε: «Έρχομαι ζώον», για να μην πληρώσει πολλά, αφού στο τηλεγράφημα παίζει ρόλο το πλήθος των λέξεων.

****

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου πολλοί Βησσανιώτες εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των γεγονότων και κατέφυγαν στα Γιάννενα, όπως έγινε σε όλες τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδος.
Προτού όμως να διαλυθούν όλα τα τμήματα των ανταρτών στα Δολιανά την περίοδο εκείνη ήταν η έδρα μιας ελληνικής ταξιαρχίας. Είχε ιδρυθεί όμως ένα απόσπασμα από 20 περίπου άνδρες (πολίτες) με σκοπό να κάνουν κάποια αναγνώριση στα χωριά αν υπάρχουν αντάρτες. Στο απόσπασμα αυτό ήταν και δυο Βησσανιώτες, ο Νέσιος και ο Θωμάς Δήμος, φτωχοί άνθρωποι, εργάτες άνθρωποι, για τη δουλειά αυτή που έκαναν έπαιρναν και κανένα βοήθημα.

Ο ένας από αυτούς, ο Θωμάς, πήρε εντολή νά ’ρθει στη Βήσσανη. Αφού πήγε σε ορισμένα σπίτια, πήγε και στο σπίτι της Μαρούλως και άρχισε να κάνει έρευνα. Η Μαρούλω του είπε:
- Εμείς Θωμά δεν έχουμε εδώ αντάρτες.
Η απάντηση του Θωμά ήταν:
- Δεν είμαι ο Θωμάς που ήξερες, είμαι ανθυπολοχαγός, διοικητής του αποσπάσματος.

Ύστερα από ένα μήνα το απόσπασμα διαλύθηκε, επόμενο ήταν ο Θωμάς να γυρίσει στο χωριό και να ασχοληθεί με ό,τι δουλειά εύρισκε. Η Μαρούλω ήθελε να κόψει το χορτάρι από το τσαΐρι του Τζατζάνη. Το έμαθε ο Θωμάς και πήγε στο σπίτι της και της είπε:
- Το τσαΐρι θα το κόψω εγώ.
- Μα εσύ ο αξιωματικός θα κόψεις χορτάρι;
- Τώρα είμαι απόστρατος!!!

Γιώργος Δ. Τζόβας


Πηγή: Δημεσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η ΒΗΣΣΑΝΗ" Φύλλο 135_5ος_6ος_2010

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Ετσι απο περιέργεια αγαπητοί συγχωρινοί και φίλοι αναγνώστες: κάντε μί μικρή έρευνα να διαπιστώσετε αν τα νέα παιδιά γνωρίζουν τί θα πεί ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ!!!

****

Ο αγαπητός σε όλους μας κυρ Γιώργος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.