Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Aνακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 

Στην Ήπειρο της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και των μνημονίων αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι τοπικοί άρχοντες με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι. 
Δε μας φτάνει το «σώσιμο» που μας έχουν κάνει ως τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις,έρχεται να προστεθεί κι αυτό της δημιουργίας ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου με τις ευλογίες του Δημάρχου Πωγωνίου,του Περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ. 

Τρίβουν τα χέρια τους οι ξένες και ντόπιες εταιρίες και επιχειρήσεις. Αφού δεν μπορεί με μιας να γίνει ΕΟΖ όλη η Ελλάδα,ας είναι για αρχή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τι το καλύτερο γι’ αυτούς. Να βρίσκουν πρόθυμους για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους. Για να βρουν διέξοδο από την κρίση σε βάρος της εργασίας με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. 
Πλανώνται αν νομίζουν ότι η τεράστια ανεργία της περιοχής θα οδηγήσει τους κατοίκους να συναινέσουν στο να γίνει το Πωγώνι κάτι που να θυμίζει χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας,της Αφρικής ή της Ανατολικής Ευρώπης. Αν ζήλεψαν οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες τις ΕΟΖ της Μαδαγασκάρης,της Ινδίας ή της Νότιας Αφρικής την εποχή του απαρτχάιντ ας μας το πουν ξεκάθαρα κι ας βγάλουν από το λεξιλόγιό τους τις τόσο ταλαιπωρημένες λέξεις «ανάπτυξη» και «καταπολέμηση της ανεργίας». 

Χορτάσαμε να τις ακούμε από τους κυβερνώντες τόσα χρόνια. Για μας δεν πρέπει να προχωρήσει ένα τόσο εφιαλτικό σχέδιο.Και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει με τους εργαζόμενους, τους άνεργους κι όλους τους κατοίκους του Πωγωνίου.Θα είμαστε παρόντες στους αγώνες αυτούς με όλα τα διαθέσιμα κινηματικά και πολιτικά μέσα.

ΚΚΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 

Η Κυβέρνηση της Ν∆ του ΠΑΣΟΚ και της ∆ΗΜΑΡ προχωρούν στη δηµιουργία Ειδικής Οικονοµικής Ζώνης ( ΕΟΖ) στο ∆ήµο Πωγωνίου, σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Ηπείρου που θα δηµιουργήσει ακόµα πιο άσχηµες εργασιακές συνθήκες στο Νοµό µας. 

Μαζί τους η πλειοψηφία της ∆ηµοτικής Αρχής του ∆ήµου Πωγωνίου και της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, δεµένοι στο άρµα της πολιτικής του Κεφαλαίου, προχωρούν κατ' απαίτηση της πλουτοκρατίας σε χωροθέτηση ΕΟΖ ώστε σε συνθήκες οικονοµικής καπιταλιστικής κρίσης να επενδυθούν τα υπερσυσσωρευµένα κεφάλαια της προηγούµενης περιόδου.


H ΕΟΖ είναι µια χωροθετηµένη περιοχή µε χαµηλούς φορολογικούς συντελεστές, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, ταχύτερη απονοµή δικαιοσύνης για τις επιχειρήσεις και, φυσικά, διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόµενους.

Υπάρχει πλούσια διεθνής εµπειρία για τις ΕΟΖ από όσα έχουν γίνει εκεί που υπάρχουν ( Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Καζακστάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Καµπότζη, κ.α.) Οι εργαζόµενοι των ζωνών δουλεύουν 10 - 12 ώρες καθηµερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόµη και 16 ώρες συνεχώς αφού χρησιµοποιούν σύστηµα ηµερήσιων, ή εβδοµαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγµα που σηµαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το µεροκάµατό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. 

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιµοποιούν εισαγόµενες πρώτες ύλες χωρίς δασµούς, αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Οι µοναδικοί, κερδισµένοι είναι οι επενδυτές, τα µονοπώλια. Είναι µεγάλο ψέµα ότι στους κερδισµένους θα είναι οι εργαζόµενοι και η περιοχή υποδοχής (εγκατάστασης) της ΕΟΖ. Οι θέσεις εργασίας που θα δηµιουργηθούν είναι αµελητέες µπροστά στην άγρια εκµετάλλευση της εργατικής τάξης.Τα φτηνά προϊόντα που θα παράγονται στην ΕΟΖ θα προορίζονται µόνο για εξαγωγές, όπως παραδέχεται και ο ∆ήµαρχος Πωγωνίου, το όφελος για την οικονοµία της χώρας είναι µηδαµινό. 

Οι αρνητικές επιπτώσεις, όµως, στους εργαζόµενους δεν αφορούν µόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ, αλλά το σύνολο των εργαζοµένων της περιοχής αφού ο ανταγωνισµός των βιοµηχάνων της περιοχής σε συνδυασµό µε την τεράστια ανεργία θα συµπιέσει τα µεροκάµατα σε όλη την Ήπειρο, θα διαµορφώσει εργαζόµενους 2 ταχυτήτων.

Κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζοµένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων µας. Το βάθεµα της κρίσης µας φέρνει µπροστά σε δύο επιλογές: ή να σκύψουµε το κεφάλι, να πανηγυρίσουµε τις ΕΟΖ και τα ψίχουλα που θα παίρνουµε για να πεινάµε κυριολεκτικά εµείς κι οι οικογένειές µας, ή να διεκδικήσουµε τον πλούτο που παράγουµε. 

Ούτε βήµα πίσω. Αγώνας, αντεπίθεση για να πάρουµε πίσω τη ζωή µας και των οικογενειών µας. Οι εργαζόµενοι, µαζί µε τους φτωχούς επαγγελµατοβιοτέχνες, τους αγρότες, την νεολαία, τις γυναίκες, µία λύση έχουν: την πολιτική πρόταση και το πλαίσιο άµεσης πάλης και αιτηµάτων του ΚΚΕ. Καµιά θυσία για την πλουτοκρατία. Ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήµατος. Κανένας εργαζόµενος µόνος του στην κρίση. Οργάνωση, αντεπίθεση και πάλη, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Αποδέσµευση από την ΕΕ µε µονοµερή διαγραφή του χρέους, Λαϊκή Εξουσία και Οικονοµία. 

el gato

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.