Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Όροι για την ΕΟΖ στο Πωγώνι

Έντεκα όρους θέτει για να συναινέσει στη δημιουργία ΕΟΖ (Ειδικής Οικονομικής Ζώνης) στο Πωγώνι, η αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου, «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι». 

Η παράταξη του Γιάννη Ντόντη τοποθετήθηκε σχετικά στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Δεκεμβρίου, όπου έγινε και η σχετική συζήτηση. Η παράταξη θεωρεί το θέμα πολύ σοβαρό και τονίζει ότι «η πολιτική πρέπει να σχεδιάζεται και να προλαμβάνει. Τότε μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου και των πολιτών». 

Ζητάει από όλους να συμμετάσχουν για τη διαβούλευση περί της ΕΟΖ και να πάρουν την τελική απόφαση οι κάτοικοι του δήμου και «όχι άλλοι». 

Στις προϋποθέσεις που επικαλείται η παράταξη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 
Η θεσμοθέτηση της ΕΟΖ και του πλαισίου λειτουργίας της μετά από διάλογο στον οποίο θα έχουν τον πρώτο λόγο κρατικοί και τοπικοί φορείς, αλλά και η αποτροπή αναταράξεων στην εσωτερική οικονομία της περιοχής. 
Ακόμα, η παράταξη ζητάει την προστασία του περιβάλλοντος, των εργασιακών σχέσεων και την παροχή σύννομων με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, κινήτρων. 

«Κρατική χρηματοδότηση» Η παράταξη ζητάει μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει το κράτος με  εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τις επενδύσεις με εξαγωγικό  προσανατολισμό, ενώ να προβλέπεται και η κρατική πλειοψηφία στις  διοικήσεις, με απαραίτητη συμμετοχή του δήμου. Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να απαιτηθεί, η ΕΟΖ να έχει ημερομηνία λήξης και οι στόχοι της να είναι αναπτυξιακοί, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος  και της ταυτότητας της περιοχής. 

Επίσης, αποκλείει την περίπτωση  ειδικών εργασιακών σχέσεων, ως κριτήρια για επενδύσεις λέγοντας  ότι «η περιφέρειά μας δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος της μαύρης ή υπαμειβόμενης εργασίας». Η παράταξη συμφωνεί με κίνητρα  φορολογικής ελάφρυνσης και ζητάει να αντιμετωπίζονται άμεσα  θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων εντός και εκτός ΕΟΖ. 

Τέλος, η παράταξη ζητάει ποσοστό των κερδών να λαμβάνουν ο Δήμος και η Περιφέρεια στα όρια των οποίων βρίσκεται η ΕΟΖ, καθώς και να υπάρχει ρητή δέσμευση ότι θα προσλαμβάνεται προσωπικό από την τοπική κοινωνία. 


el gato

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.