Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Οι θιγμένοι (και οι αμετανόητοι) του Πωγωνίου


Αγαπητοί συμπατριώτες, 

Μερικοί πιστεύουν ότι το ζήτημα των ΕΟΖ στην Ελλάδα έχει κλείσει. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. 

Δεν έχουμε επ αυτού ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση από κανέναν αρμόδιο Έλληνα υπουργό. Αυτό φυσικά ισχύει και για την ΕΟΖ Πωγωνίου. Εδώ έχουμε απλά μια αναδίπλωση των αρμοδίων, των εμπλεκομένων στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) Πωγωνίου και στο Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς, και μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι η αναδίπλωση αυτή ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του κόσμου. 
Οι εμπλεκόμενοι «Την ανάγκην φιλοτιμία εποίησαν»... Δεν άλλαξαν γνώμη, επειδή ο κ. Δένδιας δεν τους ρώτησε, δεν τους ενημέρωσε επισήμως! Αστεία πράγματα. Το τυπικό, το πρωτόκολλο τους μάρανε. Το επιχείρημα αυτό είναι και αναληθές. 

Ξεχάσανε ότι πριν ένα μόλις μήνα, την 06-02-2013, καλέσανε στο Καλπάκι, τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, μαζί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Παπιγκιώτη, οι οποίοι και τους ενημέρωσαν λεπτομερέστατα για τις προθέσεις του κ. Δένδια. Τι παραπάνω θα τους έλεγε ο κ. Δένδιας. Ποιος θα τους ενημέρωνε καλύτερα, ο Πάπας της Ρώμης; Εμείς θυμούμαστε πολύ καλά με πόση κατανόηση, ασπάζονταν τα λόγια του κ. Περιφερειάρχη. Ούτε μια λέξη δεν βγάλανε. Ούτε την παραμικρή αντίρρηση στα λεγόμενα του κ. Καχριμάνη. Ποιος δεν θυμάται τον πρόεδρο του Δ.Σ κ. Βιρβίλη που δεν άφηνε κανέναν από το ακροατήριο να υποβάλει έστω και μια διευκρινιστική ερώτηση στους προσκαλεσμένους. Και τώρα το παίζουν θιγμένοι; Τόσο γρήγορα ξεχάσανε εκείνη την ενημέρωση; (βλέπε: Φυλακή …για ανθρωπιστικούς λόγους: enantiaeoz.blogspot.com). 

Αν αυτοί αισθάνονται θιγμένοι, τι να πουν και οι «ιθαγενείς», οι κάτοικοι του Πωγωνίου, που κανένας τους και για τίποτα δεν τους ενημέρωσε; Εμείς λέμε ακόμη μια φορά ότι ήταν η αντίσταση των ενεργών πολιτών που τους τρόμαξε, που τους ανάγκασε να αναδιπλωθούν, προπαντός η σθεναρή και κάθετη θέση των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, γι' αυτό και αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω. Ήταν μια μικρή νίκη αυτών των ανθρώπων που ανεξάρτητα από κομματική, ιδεολογική τοποθέτηση βγήκαν στους δρόμους, και φώναξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΟΖ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ 

Αγαπητοί συμπατριώτες 

Αυτό το ΟΧΙ οι τοπικοί παράγοντες του Καλπακίου, είναι αδύνατο να το καταλάβουν και αντί να ζητήσουν συγνώμη που αναστάτωσαν τόσο κόσμο, προσπαθούν να αναδιπλωθούν, ανάμεσα στα ΝΑΙ μεν αλλά, και στα ΟΧΙ μεν αλλά. Επειδή παίζονται μεγάλα συμφέροντα, (τα λεφτά είναι πολλά που λέει και η παροιμία), εμείς πιστεύουμε ότι αργά η γρήγορα το ζήτημα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) Πωγωνίου και του Κέντρου Κράτησης Κακαβιάς θα το επαναφέρουν, είτε με το ίδιο είτε με άλλο όνομα. Απλά περιμένουν να καταλαγιάσει η αντίδραση του κόσμου. Ήδη ο κ. Καψάλης σε νεώτερες δηλώσεις, λέει ότι «πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σε περίπτωση που μας φέρουν μία πρόταση ολοκληρωμένη για τις υποδομές το συζητάμε το θέμα, θα το δούμε... για τη δημιουργία του Κέντρου». 
Από τη δήλωση αυτή φαίνεται ότι οι θιασώτες της ΕΟΖ είναι και αμετανόητοι, ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να καταλάβουν ένα απλό πράγμα, ότι το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη υποδομών, δεν είναι ζήτημα πρωτοκόλλου, δεν είναι ζήτημα όρων, δεν είναι καν νομικής φύσεως ζήτημα. Το ζήτημα της ΕΟΖ είναι βαθύτατα πολιτικό, και αφορά την μοίρα και την αξιοπρέπεια όχι μόνο της δική μας περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας. 

Αν με οποιοδήποτε τρόπο επαναφέρουν το ζήτημα της ΕΟΖ πρέπει να ξέρουν ότι θα φέρουν και την αναταραχή στον τόπο, γιατί θα ξεσηκωθεί ο κόσμος, όχι μόνο του Πωγωνίου. Δεν είναι δυνατόν να ποντάρουν στην αφασία και την άγνοια του κόσμου! Αν ήταν και είναι βαθύτατα πεπεισμένοι, ότι τόσο η ΕΟΖ όσο και το Κέντρο Κράτησης είναι η μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του Πωγωνίου, έπρεπε από καιρό να βγούνε να το πούνε στον κόσμο. Δεν είναι και τώρα αργά. Θα τους προτείναμε μάλιστα να κατέβουν στις επόμενες Δημοτικές εκλογές με κύριο σύνθημα ΝΑΙ στην ΕΟΖ (με ...όρους). Ας αρχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία από σήμερα. Ας αρχίσουν από σήμερα να υπόσχονται στον κόσμο, νέες θέσεις εργασίας που θα φέρει η ΕΟΖ, να λένε ότι η ΕΟΖ δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο Κράτησης της Κακαβιάς, να λένε ότι αν τα οικόπεδα της ΕΟΖ είναι ακριβώς δίπλα από το Κέντρο Κράτησης αυτό είναι καθαρή σύμπτωση, να λένε στον κόσμο πόσο θα αυξηθεί η ασφάλεια της περιοχής με το Κέντρο Κράτησης. Αυτό και αν είναι επιχείρημα, λες και το Κέντρο Κράτησης θα λειτουργεί σαν μαγνήτης, σαν πόλος έλξης και οι μετανάστες, «της γης οι κολασμένοι», θα περιφέρονται έξω από τα συρματοπλέγματα, και εκεί θα συλλαμβάνονται αμέσως... για να μπούνε μέσα... στο Κέντρο Κράτησης - κάτεργο της ΕΟΖ. 

Τι θα ακούσουνε ακόμα οι Πωγωνίσιοι; Αν με τέτοια και παρόμοια επιχειρήματα τους ψηφίσει ο κόσμος, εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση των ψηφοφόρων, τότε ας κάνουν όχι μια αλλά σαρανταμία ΕΟΖ... Όμως πριν τις Δημοτικές εκλογές, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν δεν έχουν κανένα, απολύτως κανένα δικαίωμα να μας φέρουν εδώ καμία ΕΟΖ

Πωγώνι 20-3-2013 
Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ 
 http://enantiaeoz.blogspot.gr/2013/03/blog-post_22.html 

el gato

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.