Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ...

Του Μιχάλη Κόντη

Το Χωριό μας, αλλά και το Πωγώνι ευρύτερα, είναι πλουσιοπάροχα προικισμένο με μεγάλα πλεονεκτήματα ! Η αρχοντική παράδοση με τα πέτρινα οικοδομήματα, η πνευματικότητα που αποπνέουν οι παμπάλαιοι ναοί , τα μοναστήρια και τα μοναδικά εκπαιδευτικά καθιδρύματα των περασμένων αιώνων, η ειδυλλιακή παρθένα φύση που σε μαγεύει, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το ήπιο και υγιεινό κλίμα, η κτηνοτροφία, ο πολιτισμός , η μουσική, οι (λίγοι πλέον, δυστυχώς) αρχοντικοί , φιλόξενοι άνθρωποί του με το ξεχωριστό ήθος.. 

Όλα αυτά αποτελούν μια "προίκα" μοναδική και ανεκτίμητη  που δίνουν στο Χωριό και στην περιοχή μας τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και μελλοντικής ευημερίας !  Είναι κρίμα να παραμένει καταδικασμένος ο τόπος σε έναν αργό , άδικο θάνατο από μαρασμό... Και δεν είναι μόνο κρίμα, είναι και παράδοξο, ακατανόητο ! Όταν υπάρχουν τόσα "όπλα", είμαστε αναπολόγητοι , αν παρακολουθούμε απαθείς τα χωριά να συρρικνώνονται και τα...νεκροταφεία τους να εξωραΐζονται και να επεκτείνονται ! 

Πρωτογενής παραγωγή και οικολογικός Τουρισμός ! Αυτά τα δυο, λένε, θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για τη σωτηρία της χώρας. Και αυτά τα δύο βρίσκουν ευνοϊκό πεδίο για ιλιγγιώδη πρόοδο στα χωριά μας !!!  Ήδη κάποιες τίμιες προσπάθειες γίνονται από φλογερούς συμπατριώτες, δημιουργικούς και λίαν αξιέπαινους σε αυτούς τους δύο τομείς ! Πρέπει να τους ενθαρρύνουμε και να τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο !

Ίσως είναι η στιγμή για ένα μεγάλο πολυήμερο Συνέδριο στον τόπο μας –και ειδικά στη Βήσσανη που παρέχει την υποδομή- με θέμα τη ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ και την εν συνεχεία ανάπτυξή του. Να ακούσουμε τι προτείνουν οι Ειδικοί : Γεωπόνοι, Σύμβουλοι επιχειρήσεων, Οικονομολόγοι, τουριστικοί πράκτορες, βιομήχανοι τροφίμων, οινολόγοι, επιστήμονες αγροτικής παραγωγής, Οικολόγοι, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κλπ. κλπ.

Δόξα τω Θεώ, φορείς υπάρχουν! Και μάλιστα στελεχωμένοι με άξια αιρετά πρόσωπα που μπορούν να μπουν μπροστάρηδες στην προσπάθεια επιβίωσης των χωριών μας : Περιφέρεια, Δήμος, Παμπωγων. Ομοσπονδία, Πανεπιστήμιο Δελβινακίου, Αδελφότητες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φυσικά η Μητρόπολις και τόσοι άλλοι... Να διοργανώσουν ένα ιστορικό Συνέδριο Σωτηρίας ! Να σταματήσει η ¨αποψίλωση¨, να αναδειχθεί ο τόπος , να ανοίξουν δουλειές που θα σέβονται φύση και παράδοση, να επιστρέψουν οι νέοι, να επανέλθει η ¨υγεία¨ και να ξαναβρεί η πατρίδα τον πραγματικό της εαυτό.  Μεμψίμοιρες, μοιρολατρικές και πεισιθανάτιες αρνήσεις μας καθιστούν συνενόχους στο έγκλημα της ερήμωσης ! Οι καιροί ου μενετοί ! Η κρίση είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων και αναγέννησης της Ελλάδας όλης ! Κι αυτή η ευλογημένη γωνιά ελληνικής γης , ανάμεσα στο Πάπιγκο και στη Νεμέρτσκα, έχει τη δύναμη να δώσει το σύνθημα ! Είναι η ώρα !


Αθήνα Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
(Oι φωτογραφίες επιλογή του συντάκτη του άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.