Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Κραυγή αγωνίας των ακριτικών χωριών Ηπείρου...

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Κραυγή αγωνίας των ακριτικών χωριών Ηπείρου)
          Αθήνα, 24 Μαρτίου 2017  
Οι Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους χιλιάδες απόδημους 210 ακριτικών χωριών της Ηπείρου, μαζί με τους Δημάρχους Κόνιτσας και Πωγωνίου, που εκπροσωπούν τους διαβιούντες στα χωριά αυτά, οργάνωσαν στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, στις 13 Μαρτίου 2017 ανοικτή συγκέντρωση, με θέμα "Η κατάργηση της αστυνόμευσης των 210 ορεινών χωριών προκαλεί ανασφάλεια,  πληθυσμιακή και οικονομική ερήμωσή τους και επιφέρει συρρίκνωση των εθνικών μας συνόρων σε βάθος 30 χιλιομέτρων".
            Στην εκδήλωση αυτή που έγινε, για να εκφρασθεί η κραυγή αγωνίας των κατοίκων των χωριών αυτών, από τις συνεχείς κλοπές, διαρρήξεις οικιών, εκκλησιών και μοναστηριών και τη λεηλασία των μικροοικονομικών μονάδων, και εκτέθηκαν μελετημένες και τεκμηριωμένες απόψεις για τη διάσωση των ακριτικών χωριών μας, με προτάσεις για την φύλαξη των συνόρων και την αστυνόμευση της παραμεθόριας περιοχής.
            Η ανασφάλεια που νοιώθουν οι ακρίτες μας, από την πλήρη έλλειψη της αστυνόμευσης των περιοχών, με την κατάργηση και του τελευταίου Α.Τ. Πυρσόγιαννης, τους οδηγεί στην εγκατάλειψη της γενέθλιας γης τους, τα χωριά τους, και επιφέρει την πλήρη πληθυσμιακή ερήμωση και την οικονομική ασφυξία, που θάχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εθνικών μας συνόρων κατά 30 χιλιόμετρα, τώρα που η θωράκισή τους κρίνεται επιβεβλημένη.

Στη συγκέντρωση αυτή, ως συνδιοργανωτές της, παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου και Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γεώργιος Δόσης, οι πρώην Πρόεδροι της Π.Σ.Ε., Ιωάννης Ζώης και Παύλος Κοσοβίτσας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, Χρήστος Λαναράς και εκατοντάδες απόδημοι των περιοχών αυτών, που γέμισαν την μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών. Παραυρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των κομμάτων που προσκλήθηκαν, ήτοι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Κουτουλάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, ο Ευστράτιος Ανθόπουλος, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Κώστας Ζιώγας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ.τ.λ.
            Στην αρχή της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας Μιχαήλ Μαρτσέκης, ο οποίος εκ μέρους των Ομοσπονδιών, προσδιόρισε το πλαίσιο της όλης συζήτησης, δηλώνοντας ότι οι Ομοσπονδίες που διοργανώνουν την συγκέντρωση εκπέμπουν "σήμα κινδύνου". Τα ακριτικά χωριά μας είναι εντελώς απροστάτευτα και οι εναπομείναντες κάτοικοί τους, νοιώθουν και είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων. Η ανασφάλεια που ένοιωθαν ως τώρα οι ακρίτες μας δίνει τη θέση της στον τρόμο και προκαλεί τη φυγή, από τον τόπο τους, γι΄ αυτό και οι παραμεθόριες περιοχές μας σε λίγο θα παρουσιάζουν όψη ερημωμένης  πολιτείας. Δεν θα μείνει κανείς στον τόπο του, όσο κι αν φωνάζουν οι άνθρωποι της εξουσίας για αποκέντρωση και ανάπτυξη της υπαίθρου. Εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων και τον τρόμο που τους προκαλεί η έλλειψη της συνοριακής φύλαξης και της αστυνόμευσης, τόνισε τα εξής: Οι Ομοσπονδίες μελέτησαν το όλο θέμα της ερήμωσης των χωριών μας, οφειλόμενη στην εγκατάλειψή τους από την Πολιτεία και κατάρτισαν σχετική τεκμηριωμένη μελέτη αποτροπής της περαιτέρω συρρίκνωσής τους, προτείνοντες ως λύση την "ένταξη των περιοχών μας στο θεσμό της παραμεθόριας περιοχής" που ενσωμάτωσε η Κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης στο πρακτορείο 104,9 FM και αφορά μία ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η ένταξη των περιοχών μας στο θεσμό αυτό της παραμεθόριας περιοχής, θα παράσχει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές, που θα τονώσουν την οικονομική αλλά και πληθυσμιακή αύξηση, που για να επιτευχθούν πρέπει να οργανωθεί η πλήρης αστυνόμευση της περιοχής, η οποία σε συνδυασμό με την φύλαξη των συνόρων θα εξασφαλίσει το ασφαλές περιβάλλον που θα επιτρέψει τη λειτουργία του σχεδιασμού οικονομικής ανάπτυξης και της πληθυσμιακής πύκνωσης και ασφάλειας.
            Για τα θέματα αυτά, μίλησαν και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, ήτοι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Ενώσεων Πωγωνίου Γρηγόρης Άρμπιρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις που γίνονται στα χωριά μας που ερημώνουν και που οι λιγοστοί κάτοικοι που διαμένουν ακόμη σ΄ αυτά, ζουν με το φόβο ριζωμένο στην ψυχή τους και ότι επιβάλλεται να διασφαλισθεί η συνοριακή φύλαξη πέρα από την ενίσχυση της αστυνόμευσης, όπως ειδικώτερα θα εκθέσει το πρόβλημα αυτό ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης.
            Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Μουργκάνας, Ζωή Ντρούκα, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της επιβαλλόμενης οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Καλαμά, Κώστας Στεργίου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των τεσσάρων Ομοσπονδιών, οι οποίες μελέτησαν το όλο θέμα της ερήμωσης των παραμεθόριων χωριών και κατάρτισαν σχέδιο με προτάσεις, που αν εφαρμοσθούν θα σωθούν τα ακριτικά χωριά από τον αφανισμό.
            Ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, δήλωσε ότι ήρθε από τον μακρινό δήμο Πωγωνίου, για να ενώσει με τους απόδημους του δήμου του, την αγωνία του για την έλλειψη της ασφάλειας των ακριτικών χωριών, τόσο από την μη φύλαξη των συνόρων, που επιτρέπει την εύκολη είσοδο της εγκληματικότητας από την γείτονα χώρα Αλβανία, όσο και από την έλλειψη της επαρκούς αστυνόμευσης των χωριών. Τόνισε, ότι οι δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου, Φιλιατών και Νεοχωρίου, συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν της κατοίκους της παραμεθορίου περιοχής και έρχονται σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές, εκθέτοντες σ΄ αυτές τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η πρωτοβουλία αυτή των Ομοσπονδιών, καλά οργανωμένη, με την οποία οι Δήμοι θα συνεργαστούν, θα επιφέρει τις επιθυμητές λύσεις για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους. Ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία αυτή των Ομοσπονδιών, που έρχεται επίκουρη με τις πρωτοβουλίες των δήμων των περιοχών μας και επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η μεγάλη έκταση και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του εδάφους που καλύπτει η ζώνη ευθύνης του Α.Τ. Πυρσόγιαννης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την αστυνόμευση της περιοχής, ενώ παράλληλα δεν συνοδεύεται από κανένα δημοσιονομικό όφελος, ούτε εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς το Α.Τ. στεγάζεται σε κτίριο, το οποίο έχει παραχωρηθεί δωρεάν.
            Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στο ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε  η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και στο οποίο βασίσθηκε και η διάρθρωση της Αστυνομικής δύναμης, στο οποίο περιγράφεται ή θεσμοθετημένη, με το νέο νόμο, αστυνόμευση της παραμεθορίου περιοχής, δηλαδή τα δύσβατα σύνορα με την Αλβανία, συνολικού μήκους 182 χλμ. αστυνομεύονται με τα δύο Α.Τ. Δελβινακίου, του Δήμου Πωγωνίου και της Κόνιτσας, και με πέντε τμήματα συνοριακής φύλαξης. Πάντως δήλωσε, για να κάμψει τις διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν για την εντεινόμενη διασυνοριακή εγκληματικότητα και το έντονο αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, ότι θα αναμείνει τις προτάσεις που θα προκύψουν από τη συγκέντρωση, οι οποίες θα μελετηθούν και στο μέτρο του εφικτού, θα ικανοποιηθούν.
            Ο Κώστας Τασούλας, αναφέρθηκε στο όλο θέμα, το οποίο δήλωσε ότι το γνωρίζει καλά και δήλωσε ότι η πρωτοβουλία των Αποδημικών Οργανώσεων και των δήμων της περιοχής, να συγκροτήσουν επιτροπή μελέτης του όλου θέματος της διασυνοριακής φύλαξης και της επαρκούς αστυνόμευσης της παραμεθορίου περιοχής, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους, ήταν επιβεβλημένη και θα αποβεί χρήσιμη, ο ίδιος δε δεσμεύθηκε να προωθήσει στο κόμμα του τις προτάσεις που θα προκύψουν από την ανοικτή αυτή και πολυπληθή συγκέντρωση.
            Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Κεντρώων Γιώργος Κουτουλάκης, δήλωσε ότι είναι εθνική ανάγκη να θωρακισθεί η παραμεθόρια περιοχή της Ηπείρου και θα περιμένει τα πορίσματα και τις προτάσεις της συγκέντρωσης για να τα προωθήσει στο Κόμμα του.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων.
Μετά το πέρας της συζήτησης η συγκέντρωση διακόπηκε για δέκα λεπτά για να διατυπωθούν, το πόρισμα, οι προτάσεις και η συγκρότηση της Επιτροπής.
Στη συνέχεια, ο προεδρεύων της συγκέντρωσης, εκπρόσωπος των Ομοσπονδιών, ανέγνωσε στους παριστάμενους τις εξής προτάσεις:
             Διαπιστώσεις: Σ΄ όλη την παραμεθόριο περιοχή, επικρατεί φόβος, ανασφάλεια, αίσθημα εγκατάλειψης από πλευράς Κράτους και απογοήτευση. Αυτά τα συναισθήματα διακατέχουν τους λίγους πια κατοίκους των ακριτικών χωριών. Τα χωριά μας είναι εντελώς απροστάτευτα και οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοί τους είναι αφημένοι στο έλεος κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων, που είτε είναι εισαγόμενοι από την Αλβανία, λόγω της έλλειψης συνοριακής φύλαξης, είτε είναι κακοποιά στοιχεία που δρουν ελεύθερα, λόγω της παντελούς έλλειψης της αστυνόμευσης. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό και με την απογύμνωση της υπαίθρου από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ερημώνει τα χωριά στα οποία δεν θα μείνει κανείς, με άμεσο κίνδυνο τη συρρίκνωση των εθνικών μας συνόρων, τώρα που επιβάλλεται η θωράκισή τους.
             Προτάσεις:  Πρέπει να θωρακιστεί η παραμεθόριος περιοχή με άμεση λήψη μέτρων, όπως α) Φύλαξη των συνόρων με επανασύσταση στρατιωτικών φυλακίων κατά μήκος των συνόρων, ώστε να παρεμποδίζεται η ελεύθερη είσοδος Αλβανών κακοποιών στοιχείων στην περιοχή μας, β) Επανασύσταση και λειτουργία αστυνομικών τμημάτων, ενισχύοντας τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα (οχήματα, όπλα, θερμικές κάμερες, διόπτρες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, εκπαιδευμένους σκύλους, γ) Ένταξη όλης της παραμεθόριας περιοχής στο "θεσμό της παραμεθόριας περιοχής", που ενσωμάτωσε η Κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και αφορά ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η ένταξη της περιοχής μας στο θεσμό αυτό, θα ωφελήσει σημαντικά τα χωριά μας, γιατί θα συνδυασθεί αναγκαίως με πληρέστερη αστυνόμευση και δ) Συγκροτείται μόνιμη Επιτροπή προώθησης της άνω πρότασης, συντονισμού και ενίσχυσης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και εφαρμογής μέτρων συνοριακής φύλαξης και αστυνόμευσης των ακριτικών χωριών μας.
            Η Επιτροπή θα αποτελείται από: 1) τους Προέδρους των Ομοσπονδιών α) Μιχαήλ Νικ. Μαρτσέκη, β) Γρηγόρη Άρμπιρο, γ) Ζωή Ντρούκα και δ) Κώστα Στεργίου, 2) τους Δημάρχους Κόνιτσας, Ανδρέα Παπασπύρου και Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη και 3) τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Γεώργιο Δόση. Στην Επιτροπή μπορεί να προστίθενται και άλλα άτομα, όταν κριθεί αναγκαίο.
            Η επικοινωνία με την Επιτροπή θα γίνεται:
Μιχαήλ Μαρτσέκης, Λυκούργου 9, Αθήνα, ΤΚ. 10551
FAX-τηλ.: 210.3249057 – κιν. 6972075844
(και με κάθε Πρόεδρο των Ομοσπονδιών).
            Οι παριστάμενοι στη πολυπληθή συγκέντρωση, ενέκριναν ομόφωνα όλες τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις και διαβεβαίωσαν τις Ομοσπονδίες ότι είναι πρόθυμοι και θα συμπαρασταθούν σε κάθε τυχόν δυναμική κινητοποίηση που θα αποφασισθεί για να ... συγκινηθεί η Πολιτεία.  
Για τις Ομοσπονδίες
α) Μιχαήλ  Μαρτσέκης   β) Γρηγόρης Άρμπιρος    γ) Ζωή Ντρούκα    δ)Κων.Στεργίου       

     Ομοσπονδίες:                                                                  
                        -Αδελφοτήτων Επαρχίας Κόνιτσας
                        -Αδελφοτήτων & Ενώσεων Πωγωνίου
                        -Αδελφοτήτων Μουργκάνας
                        -Συλλόγων Καλαμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.