Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση:"ΚΑΛΥΒΟΔΑΣΚΑΛΟΣ"


Αγαπητοί μας Ηπειρώτες συμπατριώτες,αγαπητοί φίλοι,

Εδώ μακριά από τη γενέτειρα και εύανδρο Ήπειρο,προσπαθούμε να περισώσουμε λίγη από την γνήσια  παράδοση μας.
Παρουσιάζουμε ένα βιβλίο-πόνημα του δάσκαλου Θόδωρου Γιαννακού "ΚΑΛΥΒΟΔΑΣΚΑΛΟΙ", που αναφέρεται στα σχολεία και τους δασκάλους, στις στάνες των Σαρακατσαναίων, στην Ήπειρο και όχι μόνο,τον προηγούμενο αιώνα.

Σας στέλνουμε πρόσκληση και δελτίο τύπου. Παρακαλούμε για την δημοσίευση τους.
         
Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Εκ μέρους του Δ.Σ ,
Της Αδεφότητος των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου,

ο πρόεδρος 
Βασίλης Σαλμάς.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Συλλόγων Ελλάδος, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» 

παρουσιάζουν το βιβλίο του Θεόδωρου Μ. Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος» 
την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00 

στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής, 
Κλεισθένους 15, πίσω από το παλαιό Δημαρχείο.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
  • Λίζη Χανδακάρη, ποιήτρια - Εκαπαιδευτικός
  • Νατάσα Κονιδιτσιώτη, Συγγραφέας-ψυχολόγος -Δημήτρης Αβούρης, Συγγραφέας-παραμυθάς
  • Θεόδωρος Μ. Γιαννακός, Εκπαιδευτικός -Συγγραφέας του βιβλίου
  • Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαργαρίτα Νικολοπούλου, ποιήτρια-Εκπαιδευτικός
  • Διαβάζει και απαγγέλει η ηθοποιός Πέτρα Μαυρίδη


Οι Σαρακατσαναίοι ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι και περιπλανήθηκαν χρόνια και ζαμάνια με τα κοπάδια τους στα βουνά και της κάμπους της πατρίδας μας περίπου μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα. Είχαν φτάσει ακόμα και μέχρι τους κάμπους της σημερινής Τουρκίας, στην Βουλγαρία όπου παρέμειναν περίπου 15000 άτομα αλλά και στην περιοχή των Σκοπίων όπου διαβιούν και σήμερα ελάχιστοι.. Από τον Μοριά ως τον Αίνο και τη Μικρασία. Χαρά τους ήταν τα βουνά. Κι αυτά τους καρτερούσαν. Ίσκιωναν τα βουνά, μέρευαν. Ολάκερη Ρωμιοσύνη ζούσε κι ανάσαινε ψηλά στα κορφοβούνια.

Στα χρόνια του νομαδισμού, για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα έπαιρναν, συνήθως το καλοκαίρι, έναν μορφωμένο νέο από τη γειτονική περιοχή για να διδάξει κυρίως τα αγόρια τα στοιχειώδη, γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Οι «δάσκαλοι» αυτοί έμειναν γνωστοί ως καλυβοδάσκαλοι, και ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Μενέλαος Λουντέμης ο οποίος και εμπνεύστηκε ορισμένα από τα λογοτεχνικά έργα του από τη ζωή στις σαρακατσάνικες στάνες όπως τη γνώρισε στο Βέρμιο την περίοδο που δίδασκε στα σαρακατσανόπουλα των τσελιγκάτων του βουνού αυτού. Η διδασκαλία γινόταν σε ξεχωριστό καλύβι στη στάνη, το δασκλοκάλυβο, που κατασκεύαζαν ειδικά για το σκοπό αυτό και το οποίο ήταν επίσης κατοικία του δασκάλου. Τα έξοδα λειτουργίας του σχολείου βάρυναν τις οικογένειες που έστελναν στο σχολείο τα παιδιά τους.

Στο βιβλίο του Θόδωρου Γιαννακού παρουσιάζεται η λειτουργία ενός σαρακατσάνικου σχολείου αλλά και η ζωή του κόσμου της στάνης με αξιόλογα λαογραφικά και ηθογραφικά στοιχεία. Αυτόν τον κόσμο τον παλιό ζωντανεύει μέσα στις σελίδες του βιβλίου του « Ο Καλυβοδάσκαλος». Κόσμο αφκιασίδωτο. Κόσμο που έκρυβε στα φυλλοκάρδια του αρχοντιά και Ελλάδα' τον πανάρχαιο ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος πάντα θωράκιζε την ελληνικότητα απέναντι στην αλλοτρίωση και τη φθορά.
Ο συγγραφέας, για να μας πει αυτά που θέλει, χρησιμοποιεί ως όχημα το δασκαλοκάλυβο, το «Κρυφό Σχολειό» των βουνών. Ίσως το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στον τόπο μας.

Οι καλυβοδάσκαλοι, με τις μικρές τους δυνάμεις, ήταν η χαραμάδα μέσα από την οποία περνούσε, σαν αύρα, η ανάσα του έξω κόσμου και μπόλιαζε την πρωτόγονη γνώση αυτών των απλών και περήφανων ορεσίβιων Ελλήνων.

Ο Θεόδωρος Γιαννακός γεννήθηκε στον Ανθρακίτη Ζαγορίου, γενέτειρα του μεγάλου Διδάσκαλου του Γένους Μεθόδιου Ανθρακίτη. Βίωσε την ποιμενική ζωή των προγόνων του νομάδων Σαρακατσαναίων μέχρι την πρώτη του εφηβεία. Τραχιά ζωή που, μέσα στη σκληράδα της, έκρυβε μοναδικές πινελιές ομορφιάς.
Εργάζεται στην πόλη του Κιλκίς ως εκπαιδευτικός.
Άλλα έργα του:"Σαρακατσιάνικη λαλιά "-"Τα Φέγινα πουλιά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.