Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΩΓΩΝΙ!


- Βάζουν λουκέτο και στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής που λειτουργούσε ανελλιπώς από το 1923
- Ξεσηκώθηκαν οι απανταχού Πωγωνήσιοι, ζητώντας την ενίσχυσή του και όχι την κατάργησή του - Άμεση κινητοποίηση του Δημάρχου Κ. Καψάλη

Το πιο σοβαρό πλήγμα ερήμωσης και αφανισμού θα δεχθεί το πολύπαθο ακριτικό Πωγώνι, εάν τελικά η Κυβέρνηση δεν αποτρέψει το κλείσιμο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, ενός ιστορικού Ιδρύματος, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1923, φιλοξενώντας χιλιάδες άπορα ορφανά παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Βόρειο Ήπειρο. 
Στην είσοδο της Πωγωνιανής, με καλοσυντηρημένες διώροφες κτιριακές εγκαταστάσεις, που ανακατασκευάστηκαν πλήρως πριν από λίγα χρόνια, με άνετους χώρους διαμονής και μελέτης, με σύγχρονο εξοπλισμό, παιδικές χαρές, γήπεδα και άλλα, το Κέντρο αυτό εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί «έμβλημα» του Πωγωνίου.

Τι λέει η Πρόεδρος…

Επικαλούμενη ότι η δυναμικότητά του σήμερα μειώθηκε στα 20 παιδιά, η διορισμένη Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου κυρία Κατερίνα Μιτοπούλου, αποφάσισε - χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου – να προχωρήσει στο κλείσιμο της δομής, αντί να την ενισχύσει και με άλλα παιδιά από περιοχές που στερούνται, όχι μόνο μόρφωσης, αλλά και το «ένα πιάτο φαγητό»! Όπως αναφέρει σε δήλωσή της στο «typos-i.gr» η κ. Μιτοπούλου 
«όλα γίνονται προς όφελος των παιδιών. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι πια μόνο η στέγαση και η σίτιση των παιδιών, αλλά και η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Έχοντας ως γνώμονα το όφελος των προστατευόμενων παιδιών, πήραμε την απόφαση να μεταφερθούν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στους Φιλιάτες. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια κωμόπολη, με σχολεία όλων των βαθμίδων και νοσοκομεία», τονίζει και προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πωγωνιανής δεν θα πάνε όλοι σε άλλες δομές. Κάποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στο Κέντρο, για να ετοιμάσουν την όποια νέα λειτουργία αποφασιστεί…»!
Αντίθετος ο Δήμαρχος 

Η απόφαση αυτή που γνωστοποίησε η ίδια η κ. Μιτοπούλου στους εργαζόμενους, ανακοινώνοντάς τους ότι το Κέντρο θα κλείσει και πως παιδιά και εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στους Φιλιάτες, ξεσήκωσε τους απανταχού Πωγωνησίους και με πρώτο τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη, προβαίνουν ήδη σε έντονες διαμαρτυρίες προς κάθε κυβερνητικό αρμόδιο. «Δεν μπορεί και δεν πρέπει αυτή η ιστορική δομή να έχει τέτοια τύχη, όταν λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω, στο ίδιο χωριό, η «Κιβωτός του Κόσμου» χωρίς καμιά κρατική βοήθεια, δημιούργησε και φιλοξενεί εδώ και τρία χρόνια περί τα 80 παιδιά που ενισχύουν τόσο το Δημοτικό Σχολείο, όσο και το Γυμνάσιο. Αντίθετα, το ίδιο το Κράτος έρχεται να κλείσει μια έτοιμη δομή, με πλήρεις εγκαταστάσεις, που εάν μεταφερθεί αλλού θα αποδυναμώσει και το Γυμνάσιο, που επίσης λειτουργεί από το 1924.
»Να πάρουν άπορα και ορφανά παιδιά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δομές και όχι να τις κλείσουν», τονίζει ο κ. Καψάλης ο οποίος άμεσα κινητοποιήθηκε, μετά μάλιστα και από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την ίδια την κ. Μιτοπούλου.

Ενημέρωση βουλευτών…

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε πρωτίστως όσους Γιαννιώτες βουλευτές βρήκε το Σαββατοκύριακο, οι οποίοι φάνηκε πως δεν γνώριζαν μια τέτοια απόφαση και δήλωσαν ότι από Δευτέρα θα δουν το θέμα αρμοδίως. Επίσης, ενημερώθηκε και ο πρ. Υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος είπε ότι σήμερα Δευτέρα ή αύριο θα επισκεφθεί την αρμόδια Υπουργό, θέτοντάς της το θέμα.

Ενημερώθηκαν οι απόδημοι

Τοπικά την σκυτάλη της υπόθεσης πήρε αμέσως ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Πωγωνιανής, ο Πρόεδρος του οποίου καθηγητής Ιατρικής κ. Περικλής Τόμος, ενημέρωσε χθες τον κ. Μάνο Κιτσώνα Πρόεδρο της Αδελφότητας Αθηνών, όσο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων κ. Γρηγόρη Άρμπυρο, αλλά και την Αδελφότητα Πωγωνιανής και Περιχώρων Αμερικής, η οποία από παλιά έχει σταθεί αρωγός στα Ιδρύματα του ακριτικού χωριού. Όλες οι Οργανώσεις δήλωσαν αλληλέγγυες και αποφασισμένες να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα για διατήρηση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής.

Ο κ. Παντελής Τσέβης 

Δηλώσεις συμπαράστασης και συμμετοχής στον αγώνα έκανε επίσης ο πρ. Κοινοτάρχης Πωγωνιανής κ. Παντελής Τσέβης, που κατά την οκταετή θητεία του, ανακαινίστηκαν όχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και ολόκληρος ο εξοπλισμός (κουζίνες, κρεβάτια, τραπεζαρίες κ.α.). Είπε, μεταξύ άλλων: 
«είναι απαράδεκτο το γεγονός να κλείνει ένα Ίδρυμα λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα και να αποδυναμώνεται έτσι ολόκληρη η περιοχή. Επί των ημερών μου, όταν ο αριθμός των παιδιών για οποιονδήποτε λόγο μειώνονταν, κάναμε ειδική εκστρατεία προσέλκυσης μαθητών, πάντα με επιτυχία. Τότε μάλιστα τα πράγματα οικονομικά ήταν πολύ καλύτερα, ενώ σήμερα ολόκληρες οικογένειες καταφεύγουν στα συσσίτια των Εκκλησιών και στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, ενώ στα σχολεία της Αθήνας εκατοντάδες μαθητές υποσιτίζονται και οργανώσεις τους μοιράζουν «κολατσιό». Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κλείσει το Ίδρυμα, το οποίο μαζί με την «Κιβωτό» είναι τα μόνα που ακόμη δίνουν κάποια ζωή στο ερημωμένο πλέον Πωγώνι μας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί προς κάθε κατεύθυνση, γιατί ένα ακόμη λουκέτο στο Πωγώνι, θα του δώσει τη χαριστική βολή…».

Συνάντηση με Κυβερνητικούς…


Ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου κ. Περικλής Τόμος, μέσω του κ. Πασχάλη Καλτσώνη, ενημέρωσε χθες και τους Πωγωνήσιους της Θεσσαλονίκης και δήλωσε ότι όλες οι Οργανώσεις του Πωγωνίου συνεδριάζουν εκτάκτως αυτή την εβδομάδα για το θέμα, ενώ ο ίδιος στην Αθήνα, θα επιδιώξει συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό κ. Φωτίου, με την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Πηγή:http://www.proinoslogos.gr/kyria-themata/9-kyrio-thema/38697-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.