Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Α' Πανηπειρωτικό συνέδριο-Ιούνιος 1834


Τον Μάρτιο του 1834, ο Παπαχρίστου Νικόλαος (Ηπειρωτικής καταγωγής) ναύαρχος της Ρωσσίας, προσπαθεί να διοργανώσει το Α΄ Πανηπειρωτικό Συνέδριο. Απευθύνεται για αυτό σε έναν Μοσχοπολίτη, έναν Χιμαραίο, έναν Κορυτσαίο, έναν Δελβινιώτη και δύο Γιαννιώτες. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου του 1834, στον «Ιερόν Ορθόδοξον Ελληνικόν Ναόν» της Οδησσού. Αποτέλεσμά του ήταν η σύνταξη υπομνήματος προς τον τσάρο Νικόλαο της Ρωσίας «εις το οποίον διεκηρύσσετο η διψαλέα επιθυμία του Ελληνικού και Ηπειρωτικού λαού δια να αποκτήση την Ελευθερίαν του»

Τα του συνεδρίου αυτού διέσωσε ο εξ Ιωαννίνων Εβραίος Ισάκ Καμπέλης ο οποίος συνέγραψε ένα σχετικό ιστορικό κείμενο, με την ευκαιρία του 13ου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής (Νέα Υόρκη 2 - 8 Ιουλίου 1963). Να σημειωθεί η συμπαράταξη του Ισάκ Καμπέλη με το αίτημα της «Ενώσεως της Βορείου Ηπείρου με την Μητέρα Πατρίδα».





Το εξώφυλλο του αναμνηστικού λευκώματος του 13ου Συνεδρίου της PANEPIROTIC FEDERATION OF AMERICA.(Νέα Υόρκη 2-8 Ιουλίου 1963).
-- Από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου του 1963 είχε διεξαχθεί στο HOTEL BILTMORE της Νέας Υόρκης το 13ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής - Panepirotic Federation of America. 
Όπως συνηθίζετε σε αυτές τις περιπτώσεις , προηγήθηκε η έκδοση πολυτελούς αναμνηστικού λευκώματος με τις ευχές των επισήμων , των ομογενειακών συλλόγων , αλλά και των ομογενών επιχειρηματιών (τύπου διαφήμισης) .... 
... Δυο - τρεις ομογενείς προτίμησαν αντί ευχετηρίου ή διαφημιστικού  να δημοσιεύσουν κάποιο λογοτεχνικό ή ιστορικό σύντομο κείμενο ανάλογο με την περίπτωση. 
Ενδιαφέρουσα είναι η δημοσίευση του Γιαννιωτοεβραίου μετανάστη Ισάκ Καμπελή την οποία παραθέτω παρακάτω προς "τέρψιν" ,όπως πάντα των φίλων.             
Φ.Π.Γ.

Από το αρχείο του Φίλιππου Γιωβάννη

Πηγή:http://www.himara.gr/istoria/5674-a-panipirotiko-synedrio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.