Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Πωγωνήσιες γεύσεις: Λαχανομπούρεκο και Μπατσαριά...


Δολιώτικες συνταγές κληρονομιά της Λεύκως...

Διά χειρος Ντίνας Κουτσομπίνα


ΛΑΧΑΝΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

6 χειροποίητα φύλλα: 2 κάτω -2 ανάμεσα- 2 επάνω.

1 κ. χόρτα: 

2 χεριές λάπατα άγρια και ήμερα. 
Μια χεριά σπανάκι, 
μια σεύκολα 
μια τσοκνίδες τις κορφές 
μια σέγκουνους 
μια ψωλία 
μια βρακανίδες 
μια μαχαίρια

1-2 χεριές μαντανόζια
1 ματσάκι μαϊδανό 
1 άνηθο 
1 δυόσμο 
1 ξερό κρεμμύδι
1 χεριά καύγες 
2-3 φρ. κρεμμυδάκια 
1 πράσο 

Ολα τούτα ψιλοκομμένα και χειροτριμένα με λίγο αλάτι.

1 φλυτζάνι λάδι στα χόρτα και για τα φύλλα. Όταν δεν είναι νηστίσιμη βάζουμε και μια φέτα γιδοτύρι.


Πλένουμε τα χόρτα τα ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν (γίνονται κι απο το προηγούμενο  βράδυ).

Ανοίγουμε τα φύλλα στρώνουμε τα δύο κάτω. Έχουμε αναμείξει όλα τα χόρτα και μυρωδικά με το λάδι κι είναι πολύ ζουμ ρίχνουμε ελάχιστο ρύζι. (Ένα πλόχερο). Τα χωρίζουμε σε τρία μέρη και ρίχνουμε λίγο απ’ το τυρί στο φύλλο κι ένα μέρος απ τα χόρτα.

Τρίτο φύλλο και χόρτα τέταρτο φύλλο και χόρτα και τυρί. Πέμπτο φύλλο και λάδι στο έκτο φύλλο λάδι και ράντισμα με λίγο νερό. 
Ψήνουμε στους 180° για μία ώρα.

Όταν ψηθεί τη γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

►ΜΠΑΤΣΑΡΙΑ

Με τα ίδια χόρτα και 1 κούπα λάδι και τυρί (250 γρ.) φέτα

Με τα ίδια χόρτα γίνεται κι η Μπατσαριά χωρίς φύλλα αλλά μ ε χυλό:

1 κούπα ξυνόγαλο και 1 νερό ανακατέψτε.

Προσθέστε 2,5 κούπες καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει πηχτός χυλός, ρίξτε κι 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο. Και 250 γρ. τυρί.

Λαδώνετε το σινί και ρίχνετε το μισό χυλό και απλώνετε τα χόρτα και τα σκεπάζετε με τον υπόλοιπο χυλό. 
Ψήνετε στους 200 βαθμούς, 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Χ. Κ.

Σ.Σ.:Το παραπάνω κείμενο  είναι δημοσιευμένο στο φύλλο 145-146-ΙΑΝ-ΙΟΥΝ. 2020, της εφημερίδος "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ"- περιοδική έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων, στη σελίδα 3.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.